Шановні абоненти! Будь ласка, передавайте показники лічильників з 1 по 5 число кожного місяця та у разі виявлення запаху газу дзвоніть 104 У разі виявлення запаху газу дзвоніть 104
Щоб в оселях було тепло і затишно

Щоб в оселях було тепло і затишно

15.01.2021 14:50

Щороку у січні українці відзначають початок нового календарного року, одне з найбільших релігійних свят - Різдво Христове. Сьогодні важко уявити домівку без тепла у ній взимку, а святковий стіл - без приготовлених гарячих страв. Тому якісна робота газорозподільного підприємства надважлива. У період Новорічно-Різдвяних свят 2021 року підприємству «Тернопільгаз» вдалось повною мірою забезпечити безаварійний та безперебійний розподіл природного газу по всій території ліцензованої діяльності, робота Центральної аварійно-диспетчерської служби та аварійно-диспетчерських служб районних газових господарств триває цілодобово та без перерв. 

Нагадуємо, що опалювальний сезон характеризується нестабільними погодними умовами, різкими перепадами температури та атмосферного тиску. У зв`язку з цим, можуть виникати небезпечні ситуації при користуванні газовим обладнанням, особливо при його експлуатації з відводом продуктів згорання в димоходи (опалювальні котли, проточні водонагрівачі, опалювальні печі), порушується тяга в димових каналах.

При складних погодних умовах (сильний вітер, різке зниження температури та опади у вигляді снігу) тяга в димових і вентиляційних каналах значно погіршується, утворюються крижані закупорки або створюється зворотна тяга.  

Не забувайте перевіряти тягу перед початком і під час роботи газового обладнання з відводом продуктів згорання в димохід, перевіряйте стан оголовків димовідвідних труб від газових приладів з примусовим відводом продуктів згорання через стіну. 

ЧАДНИЙ ГАЗ - продукт неповного згорання природного газу - є небезпечним  для життя і здоров'я людини. Він без кольору, без запаху і виявити його в приміщенні без спеціальних приладів неможливо. При недостатній тязі в димових та вентиляційних каналах чадний газ заповнює приміщення і вже невелика його концентрація -1% в повітрі, може привести до смертельного отруєння. 

Для того, щоб газ був вашим другом та помічником, запам'ятайте правила користування газовикористовуючим обладнанням і завжди виконуйте їх: 

  • перед користуванням газовими приладами не забудьте відкрити кватирку; 
  • не залишайте без нагляду працююче газове обдаднання; 
  • не допускайте до газового обладнання дітей дошкільного віку, та тих, хто не пройшов інструктаж по безпечному користуванню газовимим обладнанням; 
  • перевіряйте тягу перед включенням та під час роботи газовикористовуючих приладів з відводом продуктів згорання у димохід. 

Основні вимоги безпечної експлуатації  газового устаткування: 

  • забороняється користуватися несправним газовикористовуючим  обладнанням чи використовувати його не за призначенням; 
  • не можна залишати без нагляду працюючі газові прилади, бо на випадок затухання одного з пальників в приміщення починає надходити газ, він накопичується та, змішуючись з повітрям, утворює вибухонебезпечну суміш; 
  • категорично забороняється самовільно  встановлювати, переставляти, ремонтувати і замінювати газове обладнання; 
  • необхідно стежити, щоб рідина, що кипить або протяг не загасили полум'я пальника; 
  • якщо газ потрапив у приміщення, негайно слід перекрити кран подачі газу,  провітрити приміщення і викликати аварійну газову службу за телефоном 104; 
  • категорично забороняється сушити білизну чи волосся над плитою із запаленими пальниками; 
  • не можна розміщувати біля газових приладів речі, що можуть легко займатися: папір, тканини тощо. 

Умовою надійного, безперебійного та безаварійного розподілу природного газу до Вашого житла є дотримання Вами елементарних правил безпеки. Шановні споживачі, будьте завжди уважними при користуванні газом, неухильно дотримуйтесь правил експлуатації газовикористовуючого обладнання — у цьому запорука Вашої безпеки! 

     Бережіть своє здоров'я і життя! 

     Завжди Ваш «ТЕРНОПІЛЬГАЗ»