Шановні абоненти! Будь ласка, передавайте показники лічильників з 1 по 5 число кожного місяця та у разі виявлення запаху газу дзвоніть 104 У разі виявлення запаху газу дзвоніть 104
Щоб не сталося біди: правила користування газом у побуті

Щоб не сталося біди: правила користування газом у побуті

01.03.2023 14:49

Користування газовими приладами, за умови дотримання правил і інструкцій, безпечне та зручне. Проте неправильна їх експлуатація, поганий догляд може призвести не лише до вибухів і пожеж, а й до нещасних випадків.

Згідно Правил безпеки систем газопостачання, за стан газовикористовуючого обладнання, внутрішньобудинкових газопроводів, димових та вентиляційних каналів (далі -  ДВК) у житлових будинках відповідають керівники житлово-експлуатаційних організацій, у кооперативах - голови, у приватних будинках - власники. Щоб акти перевірки ДВК були своєчасно надані до газового господарства, також дбає власник.

Не забувайте перевіряти тягу перед початком і під час роботи газових приладів з відводом продуктів згорання в димохід, перевіряйте стан оголовків димовідвідних труб від газових приладів з примусовим відводом продуктів згорання через стіну.

ПАМ'ЯТАЙТЕ:

  • категорично заборонено встановлювати шибери у димовідвідних каналах від опалювальних приладів газифікованих природним газом;
  • не варто залишати без нагляду працюючі газові прилади на тривалий період;
  • під час роботи газового приладу необхідно відкривати кватирку;
  • заборонено використовувати газові плити для опалення приміщення;
  • не слід допускати до користування газовими приладами дітей дошкільного віку і осіб, що не пройшли навчання з правил користування газом в побуті;
  • при  виявленні запаху газу в приміщенні, під'їзді, надворі, несправності газового приладу слід викликати аварійно-диспетчерську службу газового господарства  за телефоном 104.

Невиконання цих елементарних правил може призвести до аварійної ситуації або отруєння чадним газом.

ЧАДНИЙ ГАЗ - продукт неповного згорання природного газу, є небезпечним  для життя і здоров'я людини. Виявити його в приміщенні без спеціальних приладів неможливо. При недостатній тязі в димових та вентиляційних каналах чадний газ заповнює приміщення і вже невелика його концентрація в повітрі може привести до смертельного отруєння.

Чадний газ  не має кольору, запаху, смаку та легко змішується з повітрям. Потрапляючи  через легені у кровоносну систему  у  невеликих концентраціях, може з’єднуватися з гемоглобіном еритроцитів крові і утворювати сполуку карбоксигемоглобін, який не здатний переносити кисень до клітин і тканин організму, тим самим викликати гостру гіпоксію, що може привести до летальних випадків.

При отруєнні чадним газом спостерігаються характерні симптоми: головний біль, запаморочення та втома, утруднене дихання, задишка, сухий кашель, нудота та блювота, синюшний або яскраво-червоний відтінок шкіри, втрата рівноваги, зору, порушення пам’яті або ж втрата свідомості. Зволікати неможна, слід негайно викликати швидку допомогу. До  прибуття лікаря потерпілого потрібно винести на свіже повітря, а взимку — в добре провітрене приміщення. Для полегшення дихання необхідно звільнити людину від тісної одежі. Якщо є можливість, дати кисневу подушку. На голову і груди покласти холодний компрес - змочений холодною водою шматок тканини, рушник чи носову хустинку. Постраждалого по можливості варто напоїти чаєм чи кавою (не можна давати алкоголь), накрити, дати нюхати змочену нашатирним спиртом вату, зігріти грілкою чи налитою в пляшки гарячою водою. Якщо потерпілий не дихає або дихання швидко погіршується, потрібно зразу приступати до проведення штучного дихання за методом «рот в рот» або «рот в ніс». 
Щоб вберегти себе і своїх близьких від отруєння продуктами неповного згоряння рекомендуємо встановлювати детектори чадного газу.

Бережіть своє здоров'я і життя!

Завжди Ваш – «Тернопільгаз»